5 изумителни постижения на Леонардо

Има три вида хора. Тези, които виждат. Тези, които виждат, когато им се покаже. Онези, които не виждат.

leonardo_portrait

Чии са думите? Разбира се, че отговорът е реторичен. Трудно е да се пише за Леонардо. Знаем, започват да валят епитети, клишета. Но нека прочетем за пет негови изумителни дела, които няма как да не ни възхитят.

Леонардо е автор на най-стария образец за съществуваща градска карта в Имола, Италия. Тя е сред първите постижения на модерната картография. Когато видял иновативната му концепция, Чезаре Борджия (тогавашният управител на града) назначил Леонардо за военен инженер и архитект. Прецизността и техническата реализация силно се различава от примитивните средновековни методи на изобразяване. В днешно време е част от най-голямата колекция от негови скици в Кралската библиотека в Уиндзор.

imola_map

Леонардо е бил развълнуван от възможността хората да летят. Дизайнът на летящата му машина е вдъхновена от полета на прилепи, птици, хвърчила. Размахът на крилете надвишавал 10 метра. Пилотът е трябвало да лежи с лице надолу и да върти педали със серия от макари и въжета. Според Леонардо е било възможно да се издигне. Но и той осъзнавал, че било невъзможно да се задържи летателният апарат във въздуха поради недостатъчна мощност.

leonardo_design1

Около 6000 страници с неговите писания са останали в наши дни. Леонардо не е имал афинитет да завършва започнатото. Вижте видео с топ 7 на неговите изобретения.

Мечтателят да Винчи. Развил и концепция за идеалния град. Наложило се след чумата покосила Милано. Характеризира се от мрежа от канали, които имат търговска и канализационна функция. Не са един и два градовете в Италия по негово време, в които е имало подобни градоустройствени елементи. В ръкописите му може да се прочете, че всяка улица трябва да е 12 метра. Доста по-широко от тогавашните стандарти. Сградите са елегантни с вградени арки и колони. „Нека това, което изглежда добре, да бъде на повърхността“ са думите на Леонардо. Грандиозният му проект се основавал върху строги геометрични пропорции. Уви, никога не бил реализиран.

ideal_city_leonardo

Сфумато е друго изумително постижение. Похват в живописта. Техника за рисуване на въздуха. Леонардо я използва за пръв път. Перспективата е замъглена. Думата произлиза от fumo (пуша). Придава по-голяма дълбочина. Сфумато се доверява на сетивата на хората. Загадъчност и въображение. Като Мона Лиза.

mona_liza1

Ще завършим публикацията в блога ни Дот Пойнт за ренесансовия гений със скицата „Витрувиански човек“. Витрувий е знаменит архитект от античността. Описва пропорциите на идеалната човешка форма. А знаем, че Ренесансът е период на възраждане на древните ценности. Леонардо се е възхищавал на Витрувий. Скицата днес се помещава в галерия „Академия“ във Венеция.

Пъпът е естествено разположен в центъра на човешкото тяло и ако човек лежи по гръб с разперени ръце и крака, от неговия пъп, като център, може да се опише окръжност, която ще докосва върховете на пръстите на ръцете и краката. Човешкото тяло може да се впише не само в кръг, но и в квадрат.

leonardo_da_vinci-_vitruvian_man

Простотата е най-висшата форма на изтънченост.