Маркетинг на съдържанието

 

Нека бъде светлина! Разликата между светеща и изгоряла крушка? Там се позиционира маркетинга на съдържанието.

bulbs

В предната статия от блога ни Дот Пойнт писахме колко е важен външният вид за продукта. Днес ще акцентираме върху съдържателния маркетинг. Всъщност заслужава ли си да се поддържа маркетинг кампания с безсмислено съдържание? Колкото да кажеш, че се „прави нещо“. Как и защо да бъдем съдържателни?

Никога не трябва да се подценява аудиторията. Редно е да сме идеалисти, по донкихотски. Да вдъхнем вяра в продукта. Да броим вятърните мелници. Да въздействаме емоционално…

В морето от информация клишираните изрази и глуповати фрази бързо ще потънат. Алгоритъмът на Google за оптимизация става все по-усложнен. И фокусът върху съдържанието нараства. И ако ни питате нас, така е по-добре. Но не в стила колко ни е „грижа за клиента“ и „имаме високи стандарти“. Откровеността и нестандартното мислене печели симпатии. Да повторим. Не считаме потребителите за глупаци.

Нелоялен търговец може да ни залъже еднократно, но едва ли ще повторим покупка, нали? В маркетинга на съдържанието стратегията не дава резултати мигновено. А напротив, хоризонтът е по-дългосрочен и по-траен. Защо? Целта е да се печели доверие и придобива авторитет. Не е еднократен процес, разбира се.

photo1

Хватката е да се намери балансът между полезност и развлекателност. Малцина са потребителите, които харесват научния подход: суховат и с данни. В същото време авторитетът ти може силно да се влоши ако се „бомбардира“с безсмислия. Нали се досещате за поведението на нахалния човек? В даден момент започваш да го отбягваш. А стъпката да бъде блокиран или обозначен като спам е на един клик.

Свръхактивността може да породи обратният резултат. В епоха на все по-малко четящи да „разтягаме локуми“ не е подходящо. Признаваме, че е необходимо в някаква степен. Ако целта е насочена към увеличение на ангажираността. Една от стратегиите е да се редуват статуси / публикации съдържателно с развлекателно. Както споделихме в по-горните редове, намирането на баланса е пътят към светещата крушка.

Насищането с информация води до обезличване. Никой не иска да чете фермани. Доброто форматиране на текста помага за по-атрактивния вид на посланието. Помага и в оптимизацията.

За да бъде бранда отличителен, е нужно да се активизира любопитството на потребителя. Тенденция е по-деликатно да се внушава бранда. А фокусът да е върху вълнението, вдъхновението, личния пример, емоциите. Визуализирането на идеята е съществено с подходящи методи като снимки, колажи, видео клипове.

bridge

Мостът е велико човешко дело. Началото е бистро, далечният край – мъглив. За повечето хубави неща в живота се изисква търпение. Така е и в маркетинга на съдържанието.